Chinese begraafplaats 'het Paradijs , onderdeel van begraafplaats Kranenburg in Zwolle

 

Begraven worden volgens de Chinese tradities. Dat is sinds 2016 mogelijk in Zwolle. Op 27 juni van dat jaar werd de eerste chinese begraafplaats in Nederland geopend. Vanuit de locale Chinese gemeenschap was aangegeven dat hier landelijk behoefte aan was. Aan deze behoefte is de gemeente Zwolle tegemoet gekomen.

Bij het ontwerp voor de Chinese begraafplaats is rekening gehouden met de wensen vanuit de Chinese gemeenschap. De begraafplaats ligt op een zonnig en licht gedeelte en de graven hebben  uitzicht over water. Ook is er een pagode, urnenmuur en een eigen toegangspoort. Daarnaast kunnen graven en urnennissen voor onbepaalde tijd worden uitgegeven. Het is mogelijk om op voorhand een graf te kopen.


De pagode is gemaakt naar ontwerp van beeldhouwer Laurens Demmer. De steen van de pagode komt uit een Chinese steengroeve en is daar gehouwen volgens het in Nederland gemaakte ontwerp. De 100.000 kilo aan steen is met 6 vrachtwagens in Zwolle aangeleverd, waarna de opbouw kon beginnen. In het dak van de pagode zijn de vleugels van de kraanvogel te herkennen. Volgens ontwerper Demmer zijn de vleugels van de kraanvogel belangrijk in de Chinese cultuur en symboliseren ze de reis van China naar Nederland. Ook associeerde de ontwerper de naam op de naam van de begraafplaats Kranenburg. Deze is vernoemd naar de heer Cranen, het is goed mogelijk dat dat deze familienaam haar oorsprong vind in de sierlijke kraanvogel.

 

De begraafplaats bestaat uit 230 graven, maar in april 2019 is er toestemming gegeven voor uitbreiding. Dit om reden dat al meer als driekwart van de beschikbare graven is uitgegeven.


 

Het chinese gravenfeest : Qing Ming Jie

De Chinezen zijn een zeer nijver volk en hebben het gehele jaar bijna geen feestdagen; de feestdagen hebben een soort regulerende functie, het zijn de vrije dagen in de landbouwcyclus die de boeren wat ontspanning geven zodat ze daarna weer hard aan de slag kunnen. Daarom liggen de traditionele feestdagen in feite als vrije dagen ingepast tussen de seizoenen voor het ploegen, wieden en oogsten.

Het Klaar en Helderfeest of Qing Ming (Gravenfeest) is het belangrijkste voorjaarsfeest in China. Het wordt gevierd op de 106e dag na de winterzonnewende, meestal 4 of 5 april.  Dit valt juist in het vochtige 'motregenseizoen'. Het is het begin van de lente en het heeft een diepe betekenis om dat moment op te offeren aan de voorouders en de graven schoon te gaan maken.

Op deze dag gaan gezinnen naar de graven van hun voorouders, maken de zerken schoon en plaatsen er bloemen en (symbolisch) voedsel op . Het idee hierachter is dat de wereld van de overledenen veel lijkt op onze wereld en dat daarom aardse zaken als bloemen en eten op prijs zullen worden gesteld. Wanneer men de graven bezoekt, offert men niet alleen aan de eigen voorouders, maar zet ook geschenken klaar voor de God van de Aarde, die de graven bewaakt, en men offert ook aan de eenzame zielen en dolende geesten uit de wildernis. Dat is om de God van de Aarde te verzoeken om op de graven van de vooouders te passen en zo hoopt men de eenzame zielen en dolende geesten vreedzaam met de voorouders te laten verkeren.

Bij het Chinese gravenfeest van vroeger waren er nog andere gebruiken, zoals het dragen van wilgentakjes in het haar, vliegeren, boogschieten en dauwtrappen maar dat is tegenwoordig bijna overal verdwenen en is alleen het gebruik om de graven te bezoeken over gebleven.De werkzaamheden worden afsloten met en picknick.

E-mailen
Bellen
Map
Info
Instagram