Admin gebied

Atom

2018-10-10

eindelijk….op de beloofde wandeling over de begraafplaats…..

Wat hebben we er prachtig weer bij !!.

Het is eigenlijk te belachelijk voor woorden, we zijn inmiddels al oktober en voor aanstaande weekend wordt er nog 25 graden verwacht. Zolang als het nog kan moeten we er maar flink van genieten.

Ook op de begraafplaats is nog niet echt zichtbaar dat we het inmiddels herfst noemen, de blaadjes zitten veelal nog aan de bomen en er zijn nog wat bloemetjes in bloei. Je loopt op in alle rust tussen de graven door, de tijd nemend voor de details.

Er is geen enkele plaats waar je vandaag de dag meer symbolen tegenkomt dan op een kerkhof. We zijn er zo vertrouwd mee dat we er geen aandacht meer aan geven, maar er zit meer achter dan een louter estetische functie. Helaas is de betekenis voor de meesten van ons in de mist opgegaan

Maar waar ik eerder letterlijk en figuurlijk aan voorbij liep zie ik nu de kleine dingen. Sommige symbolen zijn overduidelijk, sommigen zijn het googlen thuis wel waard. En dat heb ik dus ook gedaan. En dan kwam er vaak nog veel meer naar voren als ik in eerste instantie had gedacht.

naturalcharms-rouwfotografie-afscheidsfotografie-begraafplaats-1546.jpgMaar het rare is, juist de oudere graven, die zo eenvoudig mogelijk zijn, compleet zonder poespas maken soms nog het meeste indruk.

Een simpel “vader en moeke”…..hoe eenvoudig kan het zijn.

En toch is dat dan een graf waar je meerdere mensen toch naar ziet kijken of bij stil ziet staan.

Juist omdat er verder niets opstaat vertelt het een verhaal dat je zelf in kunt vullen………………..    

Wat ik ook veel tegenkom bij de oudere graven: kettingen
eromheen.naturalcharms-rouwfotografie-afscheidsfotografie-begraafplaats-1805.jpg
De symboliek daarvan heb ik echt even op moeten zoeken:  
Een doorgebroken ketting is vaak een symbool van het afgebroken leven, het verliezen van een band met een geliefde. Een gedoornde schakel is niet alleen een practische methode om te voorkomen dat men op de kettingen gaat zitten, maar staat symbool voor de doornenkroon en dus de bespotting en het lijden van Christus. 

naturalcharms-rouwfotografie-afscheidsfotografie-begraafplaats-1477.jpgWat mij enorm raakte was dit graf van een een man,waar een kindje zijn speelgoedautootje bij heeft gezet.

Er stond verder niets bij maar de veronderstelling is al gauw dat een zoontje het bij het graf van zijn vader heeft geplaatst.

Zo te zien al heel wat jaren geleden. het autootje ziet er niet meer bepaald nieuw uit. Maar de liefde straalde echt van het graf af.

naturalcharms-rouwfotografie-afscheidsfotografie-begraafplaats-1508.jpgZo ook bij dit graf.

Dit zijn echt van die graven om even bij stil te blijven staan.

Het prachtige beeld geeft in eenvoud verbondenheid weer, verder was het graf ook rustig en eenvoudig gehouden, niets stond de sereniteit in de weg.

De beeld stond op een wat ouder deel van de begraafplaats. Veel graven zijn daar enigsins verwaarloosd. Zijn in de loop van de tijd wel aangehouden door de familie maar eigenlijk is er niemand meer om er met regelmaat heen te gaan.

Juist daar valt zo’n beeld dan nog extra op. Het heeft ook geen onderhoud nodig om zijn uitstraling te blijven behouden. 

Maar ook op het nieuwere deel van het kerkhof is de symboliek nog volop aanwezig. 
Zoals duidelijk te zien op deze modern vormgegeven zerk waarin zowel 2 harten als een vlinder zijn verwerktnaturalcharms-rouwfotografie-afscheidsfotografie-begraafplaats-1806.jpg

De vlinder syboliseert hierbij :
1. bij het sterven van de mens ontstijgt haar ziel haar stoffelijk omhulsel, zoals een vlinder haar pop. 
2. De drie stadia die de ziel doorloopt : leven dood en wederopstanding

Eigenlijk zou ik mijn wandeling met jullie nog veel langer kunnen maken, de ene begraafplaats is nog indrukwekkender als de andere en de symboliek lijkt eindeloos. 

Op mijn facebookpagina zullen met regelmaat nieuwe  foto’s worden geplaatst, met de verhalen er ook wel bij. 

En ook hier in mijn blog zal ik er vast nog wel een keer aandacht aan besteden, vooral ook omdat het mijn eigen aandacht heel erg heeft.erg heeft. 

MAARRR….volgende week gaan we op een andere toer; namelijk een tour naar Frankrijk. Waar ik aanstaande weekend weer een keer op urbex-pad ga.

Dus volgende week zal ik daar in geuren en kleuren een verslag van doen.

Ben je nieuwsgierig ?? Mis het dan niet….volgende week …zelfde tijd…zelfde zender ;) 

tot dan !

Admin - 12:28:37 | Een opmerking toevoegen