Admin gebied

Atom

2018-10-31

Elk uniek leven verdient een unieke uitvaart……

en elk leven is uniek toch ? …..

Ook ik behoor tot de vele mensen die zich eigenlijk totaal niet verdiepen in het voor iedereen naderende afscheid. We gaan er eigenlijk automatisch vanuit dat het voorlopig nog niet aan de orde is, staan er niet bij stil en leven in het heden.

Toen mijn besluit was genomen om me te gaan specialiseren in rouwfotografie ging ik meer om me heen kijken wat er allemaal gebeurt in de wereld van de uitvaart. Ik ervaar het als heel inspirerend om te zien wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is om een uitvaart compleet op maat te maken, zo persoonlijk mogelijk. Passend bij de persoon die is overleden.

Of het nu een crematie of een begrafenis betreft, de mogelijkheden zijn legio.

Waar vroeger veel “out of the box” was mag en kan er nu gelukkig veel meer.

Rouwfotografie is daar natuurlijk een geweldig voorbeeld van. Er werd vroeger nooit bij stilgestaan de uitvaart vast te leggen, terwijl het is gebleken dat het voor de rouwverwerking voor velen wel heel goed is.

Maar waar rouwfotografie er is voor de nabestaanden, zijn er steeds meer bedrijven die zich richten op de begrafenis of crematie zelf. Doordat het vaak kleine bedrijfjes zijn, vaak zelfs eenmanszaken, gerund door gedreven personen waarbij hun hart ligt bij hetgeen ze doen zijn ze heel persoonlijk.

En dat maakt ze juist zo mooi deze branche. Niets mooiers als aandacht gecombineerd met ambacht.

Veelal begint het regelen van een uitvaart pas na het overlijden van een geliefd persoon. De familie moet zich dan plotsklaps verdiepen in de mogelijkheden en neemt contact op met de begrafenisondernemer.

Op zich hebben die alles goed geregeld. heeft vaak een aantal vaste contacten waarbij bij voorbeeld het rouwdrukwerk wordt georganiseerd. Meestal krijg je dan de keuze uit een groot aantal ietwat standaard voorbeelden waar het evengrote aantal ietwat standaard teksten mee te combineren valt. Uiteraard heb je ook eigen inbreng, en mag je het zo creatief maken als je zelf wil…maar wie staat daar op zo’n moment bij stil? Mooi is het dan dat er media bedrijven zijn; gespecialiseerd in rouwdrukwerk. Uiteraard kan daar contact mee worden opgenomen na het overlijden, maar ook steeds vaker gebeurt het dat er bij leven al contact is gelegd en de mogelijkheden zijn besproken. Zodat de kaart echt een personal touch heeft.

En niet alleen bij het drukwerk ligt steeds meer de nadruk op de persoonlijkheid van de overledene.

Steeds meer kan al speciaal gemaakt. Bijpassend aan de manier waarop de overledene heeft geleefd en passend bij zijn/haar karakter.

Zo kan je bijvoorbeeld de keuze maken milievriendelijk te willen worden gegraven. Natuurbegraafplaatsen waren al een tijdje wat bekend.

Maar wat redelijk nieuw en innovatief is is een prachtig bedrijf : www.degroeneuitvaartkist.nl. Zij ontwikkelen en verkopen 100% milieuvriendelijke en CO2 neutrale uitvaartkisten van topkwaliteit tegen betaalbare prijzen. De kisten worden bij begraven sneller en volledig opgenomen in de natuur. Bij crematie is er een schonere uitstoot en minder gasverbruik wat beter is voor het milieu.

Wil je aan het milieu denken of gewoon van een keer wat anders of authentiek: je kunt de kist ook laten vervoeren door een bakfiets ipv door een auto. Wim Koning woont in de provincie Groningen, maar gaat door het hele land. Hij heeft zijn grote voorliefde voor bakfietsen omgezet tot een geweldig concept en is bakfietsen voor zowel trouwerijen als begrafenissen gaan maken. En heeft werkelijk prachtige ontwerpen voor het afgesloten en discreet vervoeren van de kist.

“toegepaste kunst” zie je ook steeds weer meer terug komen.

Wat ik bij voorbeeld heel inspirerend vond is een bedrijf in Hilversum : www.kistbeschilderingen.nl. Dit bedrijf is van Vanessa van Munster, die eerder in de zorg heeft gewerkt en daar heeft ervaren wat afscheid nemen met een mens kan doen. Voor haar betekenen de schildering op de kisten veel om te mogen maken en het is een manier om het laatste stuk kleur en herinneringen mee te geven.

In Oudkerk in Friesland woont Janet van der Werf. Een beeldend kunstenares gespecialiseerd in grafkunst. Samen met u ontwerpt zij niet een standaard grafsteen, maar een exclusief monument. Ze luistert naar uw verhaal of herinneringen, waarna een eerste schets wordt gemaakt. Deze wordt vervolgens met u doorgesproken en pas daadwerkelijk uitgevoerd als er totaal akkoord is gegeven.

Ook voor mensen die gecremeerd willen worden is er een prachtige optie : www.urnmaken.nl. Dit bedrijf is juist gericht op mooie originele urnen in alle kleuren en maten. Heleen de Greef is in te huren voor persoonlijke urnen en gedenkmonumenten. Daarnaast is het ook mogelijk om daar zelf een urn te maken; alleen of in groepsverband.

Een aantal dingen vind ik zelf dusdanig inspirerend dat er binnenkort banners en links op de site zullen worden geplaatst. Dan krijgen jullie dan de plaatjes bij de tekst ook te zien haha……

Maar ik vond dit een goede manier om jullie vast kennis te laten maken met een aantal van de mooie dingen die er allemaal mogelijk zijn.

Volgende week : een aantal van de belevenissen van onze super trip naar Chernobyl !

Tot dan ?

Admin - 17:16:36 | Een opmerking toevoegen